X

Προσεγγίζοντας ψυχοθεραπευτικά ζητήματα

Το διευκολυντικό περιβάλλον
SuperUser Account
/ Categories: Ψυχολογία

Το διευκολυντικό περιβάλλον

Η ψυχοθεραπευτική εργασία, διαμορφώνει ένα περιβάλλον, που είναι διαρκώς προσανατολισμένο   προς την εξέλιξη, την εσωτερική αλλά και την εξωτερική πρόοδο.

Κυρίως, μιλάμε για ένα επιτρεπτικό περιβάλλον, όπου  μπορεί κανείς να αφεθεί ελεύθερος να μιλήσει, να αφηγηθεί - χωρίς να περιορίζεται από κανόνες και απαγορεύσεις- τις σκέψεις και τις πράξεις του. Αυτή η ελευθερία, αφήνει ανοιχτή την δίοδο προς την  εσωτερική ζωή. Ο ψυχοθεραπευτής, λειτουργώντας σαν μια  «αρκετά  καλή»  μητρική φιγούρα, βοηθά με τη στάση του, να μεταβληθεί η αδυναμία και η αναστολή, σε εμπιστοσύνη προς τον  εαυτό. 

 Με τον καιρό, κι όσο μειώνονται οι φόβοι , αποκαλύπτονται τα  ανομολόγητα  πάθη, οι ανόητες πράξεις, οι επιθέσεις στον  εαυτό, οι διαστρεβλώσεις.

 Ξεπερνιέται η ντροπή  και μπορούμε να μιλήσουμε για όσα αποφύγαμε ακόμα και να συλλογιστούμε. Μπορούμε να περιγράψουμε στιγμές που μας καθήλωσαν. Επιτρέπεται να διηγηθούμε απόκρυφες σεξουαλικές επιθυμίες ή δυσκολίες. Ομολογούμε ενοχικές καταστάσεις, χωρίς το φόβο της κριτικής.

Στο διευκολυντικό περιβάλλον της ψυχοθεραπείας, απουσιάζει η  αυστηρότητα. Κυριαρχεί η προσπάθεια κατανόησης  κάθε ανθρώπινης συμπεριφοράς και αδυναμίας. Άλλωστε, η τελειότητα, είναι μια ουτοπική έννοια που δε μας αφορά.

Previous Article Το ψυχοσωματικό σύμπτωμα
Next Article Κανένας ψυχοθεραπευτής δε διαθέτει «θεϊκές δυνάμεις», όσο χαρισματικός κι αν είναι
Print
3315

Είμαι ψυχοθεραπεύτρια εδώ και 23 χρόνια.

Έλαβα το πτυχίο της Ψυχολογίας από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης.

Απέκτησα την Άδεια Άσκησης επαγγέλματος Ψυχολόγου από τη Νομαρχία Πειραιά.

Είχε προηγηθεί πτυχίο στην Κοινωνική Εργασία, έχοντας Άδεια Άσκησης επαγγέλματος επίσης.

Εργάστηκα σε Πολυκλαδικό Λύκειο, εκπαιδεύοντας τους μαθητές του αντίστοιχου κλάδου, σε θέματα φροντίδας και αποκατάστασης ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Περισσότερα >
Άρθρα
Ασυνείδητο, η σκοτεινή «αποθήκη»
Ασυνείδητο, η  σκοτεινή «αποθήκη»

Ασυνείδητο, η σκοτεινή «αποθήκη»

Με τον προφορικό λόγο αφηγούμαστε ιδέες, καταστάσεις, γεγονότα. Παρόλα αυτά , δεν είναι αρκετός, για να καταφέρει κανείς , να φτάσει  στη  βαθύτερη κατανόηση αυτής της αφήγησης. Η κατανόηση, είναι μια κατάσταση γνώσης ολοκληρωμένη, που δε βασίζεται μόνο σε όσα λέγονται, αλλά, πολύ περισσότερο, σε αυτά που αποκρύπτονται.

Κανένας ψυχοθεραπευτής δε διαθέτει «θεϊκές δυνάμεις», όσο χαρισματικός κι αν είναι
Κανένας ψυχοθεραπευτής δε διαθέτει «θεϊκές δυνάμεις», όσο χαρισματικός κι αν είναι

Κανένας ψυχοθεραπευτής δε διαθέτει «θεϊκές δυνάμεις», όσο χαρισματικός κι αν είναι

Η θεραπευτική εμπειρία είναι αποτελεσματική, μόνο όταν η σχέση ανάμεσα στον ψυχοθεραπευτή και τον  ψυχοθεραπευόμενο, είναι ισχυρή. Δηλαδή, όταν αυτή η σχέση, σταδιακά αναπτύσσεται και ισχυροποιείται, έτσι  ώστε να καταφέρνουν  να βασίζονται  σε αυτήν.

Φόρμα Επικοινωνίας