X

Προσεγγίζοντας ψυχοθεραπευτικά ζητήματα

Είναι δυνατό να γνωρίζει κάποιος άλλος, καλύτερα από μένα;
SuperUser Account
/ Categories: Ψυχολογία

Είναι δυνατό να γνωρίζει κάποιος άλλος, καλύτερα από μένα;

 Αυτή είναι μια ερώτηση, που απευθύνουμε στον εαυτό μας. Από τη μια πλευρά, δεν είναι  εντελώς λανθασμένη. Γνωρίζουμε όμως το εύρος των δυσκολιών μας; Γνωρίζουμε το μέγεθος των δυνατοτήτων μας; Ας μην ξεχνάμε ότι, ιδιαίτερα, κάτω από  πιεστικές καταστάσεις, δύσκολα καταφέρνουμε να έχουμε συνείδηση της πραγματικότητας και του εαυτού μας.

 Συνήθως, όταν κάποιος αποφασίζει να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία, έχει δοκιμάσει μόνος  του, όλους τους τρόπους που γνωρίζει, για να χειριστεί την κατάσταση. Έχει καταφύγει στο ίντερνετ, έχει διαβάσει βιβλία σχετικά με το θέμα που τον απασχολεί, έχει  μιλήσει σε κάποιον φίλο, άκουσε κάποιον ειδικό στην τηλεόραση, «έκλεψε»  ιδέες από μια ταινία,  έκανε χαλαρωτική γυμναστική, κατέφυγε σε εναλλακτικές ιατρικές, μπορεί να πήρε φάρμακα. Αλλά το αίσθημα της αποτυχίας, της δυστυχίας ή του εγκλωβισμού, επιμένει. Μάλιστα, οι αλλεπάλληλες προσπάθειες, που δε φέρνουν βελτίωση, κάνουν ακόμα δυσκολότερη την κατάσταση, μετά από αυτές  τις  συνεχείς ματαιώσεις. 

Δεν είναι αλήθεια ότι έχει καταρρεύσει όλος ο εαυτός. Ακόμα κι αν έτσι μοιάζει.

Η κούραση που δημιουργεί η μακρόχρονη προσπάθεια, για να ξεπεραστεί μια δυσβάσταχτη ψυχική κατάσταση, αποδυναμώνει, εγκαθιστά μέσα μας τη βεβαιότητα, ότι ήμαστε αδύναμοι και πιθανόν, φτωχοί σε ψυχικά «εργαλεία». Εάν μάλιστα, θέσουμε τον εαυτό μας σε κάποια διαδικασία σύγκρισης, («αυτός πώς το κατάφερε;  Εγώ γιατί δεν μπορώ;») τότε τα πράγματα γίνονται πραγματικά απελπιστικά.

Είμαστε φτιαγμένοι από πολλά «υλικά». Μόνο που δεν έχουμε τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουμε. Έχουμε ικανότητες ξεχασμένες ή ακαλλιέργητες. Σε μια προσπάθεια να απλοποιήσω τη θεωρία, θα έλεγα ότι η ψυχοθεραπευτική δουλειά, περιέχει και μια διάσταση «εκγύμνασης». Ανασύρουμε  τα επωφελή στοιχεία, τα ενδυναμώνουμε και με αυτά  συνεχίζουμε.

Previous Article Δεν είμαστε τόσο ανιαροί
Next Article Η δυνατότητα να προσεγγίσουμε την ευτυχία, καλλιεργείται
Print
3129

Είμαι ψυχοθεραπεύτρια εδώ και 23 χρόνια.

Έλαβα το πτυχίο της Ψυχολογίας από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης.

Απέκτησα την Άδεια Άσκησης επαγγέλματος Ψυχολόγου από τη Νομαρχία Πειραιά.

Είχε προηγηθεί πτυχίο στην Κοινωνική Εργασία, έχοντας Άδεια Άσκησης επαγγέλματος επίσης.

Εργάστηκα σε Πολυκλαδικό Λύκειο, εκπαιδεύοντας τους μαθητές του αντίστοιχου κλάδου, σε θέματα φροντίδας και αποκατάστασης ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Περισσότερα >
Άρθρα
Ασυνείδητο, η σκοτεινή «αποθήκη»
Ασυνείδητο, η  σκοτεινή «αποθήκη»

Ασυνείδητο, η σκοτεινή «αποθήκη»

Με τον προφορικό λόγο αφηγούμαστε ιδέες, καταστάσεις, γεγονότα. Παρόλα αυτά , δεν είναι αρκετός, για να καταφέρει κανείς , να φτάσει  στη  βαθύτερη κατανόηση αυτής της αφήγησης. Η κατανόηση, είναι μια κατάσταση γνώσης ολοκληρωμένη, που δε βασίζεται μόνο σε όσα λέγονται, αλλά, πολύ περισσότερο, σε αυτά που αποκρύπτονται.

Κανένας ψυχοθεραπευτής δε διαθέτει «θεϊκές δυνάμεις», όσο χαρισματικός κι αν είναι
Κανένας ψυχοθεραπευτής δε διαθέτει «θεϊκές δυνάμεις», όσο χαρισματικός κι αν είναι

Κανένας ψυχοθεραπευτής δε διαθέτει «θεϊκές δυνάμεις», όσο χαρισματικός κι αν είναι

Η θεραπευτική εμπειρία είναι αποτελεσματική, μόνο όταν η σχέση ανάμεσα στον ψυχοθεραπευτή και τον  ψυχοθεραπευόμενο, είναι ισχυρή. Δηλαδή, όταν αυτή η σχέση, σταδιακά αναπτύσσεται και ισχυροποιείται, έτσι  ώστε να καταφέρνουν  να βασίζονται  σε αυτήν.

Φόρμα Επικοινωνίας